Status :
Registrovan : Aug 2009
ПиÑма о мухамеданÑтв у
ПиÑма о мухамеданÑтв у андреј николајевич муравјов
пиÑмо i.
ти Ñи ме тако убједљиво молио, љубљени мој друже, да ти напишем о преваÑходÑтРу хришћанÑке вјере над мухамеданÑтв ом; ти Ñи ми тако живо приказао твој незгодан положај када Ñе у друштву мухамеданаца којима командујеш заподјене диÑкуÑија о вјери, да Ñам Ñе ја напокон одлучио да удовољим твојој жељи, али Ñам једно вријеме одлагао њено иÑпуњење. и ево данаÑ, Ñамо што Ñам Ñе вратио Ñа јутарње Ñлужбе на врбице, Ñа радоÑном гранчицом палме у рукама, пред вратима ме је дочекао официр - татарин којег Ñи поÑлао и у твоје име ме питао да ли има неко пиÑмо за тебе. признајем, ја Ñам то доживио као знак Ñ Ð²Ð¸Ñине и, не губећи ни једне минуте, Ñјео да ти пишем. нека ти, помиÑлих, твој поÑланик, не знајући Ñам шта му је повјерено, донеÑе прво пиÑмо о предмету који Ñе тиче његовог влаÑтитог ÑпаÑења.
нека гоÑпод, који Ñвим људима жели да Ñе ÑпаÑу и у разум иÑтине приђу, дарује да и ова чеда аврамова, по измаилу и агари, познају на концу - ко је уиÑтину био Ñин давида и авраама, којег они Ñами признају за великог пророка! нека и они једном, опонашајући дјецу јеврејÑку, заједно Ñа нама запјевају: оÑана Ñину давидову! благоÑловен који долази у име гоÑподње! оÑана на виÑини! (мт. 21:9). и он, којем, без обзира на његово земаљÑко Ñмирење, хорови ангелÑки непреÑтано пјевају: "оÑана!", он ће Ñићи, по непобитном његовом обећању, ка онима који га зову у име гоÑподње, Ñамо ако буду Ñпремни да га прихвате Ñа отвореним Ñрцем, Ñићи ће и наÑтанити Ñе код њих Ñа оцем Ñвојим небеÑким! (јн. 14:23). у тај дан, као што је некада говорио он ученицима Ñвојим на поÑљедњој вечери Ñа њима, у тај дан, од прекомјерне Ñвоје радоÑти, неће га више ни за шта питати (јн. 16:23), то јеÑÑ‚, неће радознало иÑпитивати: да ли је Ñтварно он - Ñин божији? него ће, добивши у Ñвом Ñрцу изобилно изливеног духа божијег, Ñами оÑјетити да Ñу дјеца божија и појмити да је Ñамо бог, тијеÑно Ñе Ñјединивши Ñа нама, могао узвиÑити људе до толико блаженог њиховог уÑиновљења.
о, какав ће то тренутак бити, друже мој, ако Ñе икада деÑи! бојим Ñе Ñамо да ми хришћани, гријеÑима Ñвојим, који Ñаблажњавају нашу браћу, Ñами не правимо препреке њиховој душевној кориÑти! молићемо Ñе да гоÑпод употријеби, макар и недоÑтојна оруђа, за њихово ÑпаÑење; јер он најбоље зна какву ће из Ñвакога извући кориÑÑ‚. а ми ћемо, Ñа дјетињим Ñмирењем и без икаквог уздизања, ништа не припиÑујући Ñвоме Ñитном разуму, Ñамо иÑпричати један другом оно што нам лежи на Ñрцу, и ја ћу, памтећи питања која Ñам Ñлушао од тебе, наÑтојати, према Ñвом разумијевању, да им удовољим, оÑлањајући Ñе на иÑтине вјере.
тешку Ñи ми, ипак, обавезу задао, љубљени друже, тешку не толико што Ñе тиче Ñуштине предмета, зато што нећу од Ñебе и нећу Ñвоје излагати у пиÑмима теби, колико у одноÑу на оне којих Ñе предмет тиче: јер Ñтвар Ñе дотиче вјеровања блиÑког њиховом Ñрцу, а не бих хтио да их повриједим - не Ñамо ријечју, него чак ни за њих непријатном мишљу. ја бих хтио да ме они разумију и увјере Ñе да ме Ñамо иÑкрена љубав према њима покреће да говорим, ÑƒÐ¿Ñ€ÐºÐ¾Ñ Ð¼Ð¾Ñ˜Ð¾Ñ˜ влаÑтитој жељи, иако Ñавршено у Ñкладу Ñа мојим оÑјећањима; а чиÑта љубав - може ли кога повриједити? ако ја Ñтојим на ивици амбиÑа и ако ме неко Ñнажном руком одгурне одатле, могу ли ја то Ñматрати неприличним? или, ако неко ко зна да Ñе у чаши Ñлатког вина крије отров избије ту чашу из моје руке - зар ћу то Ñматрати дрÑкошћу? а ако Ñе према томе у Ñлучајевима који Ñе тичу ÑпаÑавања пролазног овоземаљÑког живота такво упозорење прихвата Ñа благодарношћ у, - може ли Ñе негодовати на човјека који Ñе брине о ÑпаÑењу ближњега Ñвог, на Ñву вјечноÑÑ‚? а када Ñам иÑтинÑки убијеђен, као што ме у томе увјерава Ñвето пиÑмо, да нема другога имена под небом данога људима којим биÑмо Ñе могли ÑпаÑти (дј. ап. 4:12) оÑим благоÑловеноР³ имена гоÑпода нашега иÑуÑа хриÑта, и да Ñе у име иÑуÑово поклони Ñвако кољено што је на небеÑима и на земљи и под земљом; и да Ñваки језик призна да је иÑÑƒÑ Ñ…Ñ€Ð¸ÑÑ‚Ð¾Ñ Ð³Ð¾Ñпод на Ñлаву бога оца (флб. 2:10-11), зар на мени не лежи Ñвештена обавеза, и зар није дуг ÑавјеÑти Ñваког вјерника да упозна Ñа овим ÑпаÑитељним именом оне који у Ñš не вјерују из незнања?
Ñлушам, не без Ñтраха, тужна размишљања неких људи из образованог Ñвијета: "Ñрамота је мијењати вјеру отаца! у Ñвакој вјери је могуће ÑпаÑити Ñе; нека Ñвако Ñлиједи ону у којој Ñе родио и не Ñрамоти Ñебе непоÑтојанош ›Ñƒ!" како тако може? како може бити једно те иÑто - бити хришћанин, јевреј или мухамеданац? и то дрзавају да говоре људи на које је Ñтављен печат имена хриÑтовог, који Ñу иÑкупљени његовом крвљу, који Ñе кориÑте плодовима његовог благодатног ваÑкрÑења! али зар је једно те иÑто - вјеровати у хриÑта као у бога (јер Ñамо на овом неопходном уÑлову је заÑновано наше ÑпаÑење), или, заборавивши ову оÑновну иÑтину, признавати хриÑта Ñамо за човјека, мада и пророка, као што раÑуђују о њему мухамеданци? или и још, што је ужаÑно и изговорити, хулити на њега као јевреји, чији Ñу га преци раÑпели? зар овакво Ñтрашно размишљање не разобличава Ñавршено одÑуÑтво вјере, или Ñавршено незнање онога у шта би требало вјеровати? а како другачије уÑаглаÑити, у образованом уму, такве противрјечнР¾Ñти, од којих Ñе човјек, чим их поÑтави једне поред других, Ñа ужаÑом удаљава? према томе, може ли хришћанин, ако има трунку ÑавјеÑти, Ñебе називати овим Ñвештеним именом, ако говори да Ñе мирне душе може оÑтати у закону мухамедовом, без познања ÑвјетлоÑти хриÑтове? а да ли хришћанин, који дубоко вјерује да је немогуће ÑпаÑити Ñе иначе оÑим кроз ову вјеру у хриÑта, може ли он мирне ÑавјеÑти да оÑтане равнодушан према невјерју других? зар не треба он да наÑтоји да убиједи мухамеданце, не Ñамо у морална начела, која ником ниÑу Ñтрана, него у најкорјенити ју иÑтину, која Ñлужи као темељ за Ñве оÑтале, у божанÑÑ‚Ð²ÐµÐ½Ð¾Ñ ‚ гоÑпода нашега иÑуÑа хриÑта?!
али на који начин? - теби ће Ñе учинити чудним мој одговор: тако што ће прије тога поÑтати иÑкрени мухамеданац! иÑто као што ни јевреја није могуће другачије обратити ка ÑвјетлоÑти хриÑтовој, прије него што не поÑтане иÑтинити израиљац, и пажљиво иÑпита Ñве оно што Ñе у књигама пророка говори о обећаном меÑији, јер: иÑтражујете пиÑма, јер ви миÑлите да у њима имате живот вјечни; а баш она Ñвједоче о мени (јн. 5:39).
и заиÑта, ја Ñам видио да Ñе један учени јеврејÑки рабин управо на тај начин обратио. а шта Ñа Ñвоје Ñтране треба да уради мухамеданац да би Ñе обратио? - да изучи куран и поÑлије тога га упореди Ñа иÑтинама Ñтарог и новог завјета из којих је мухамед црпио Ñвоје изреке, како би уÑтановио да ли је он вјерно предао оно о чему је Ñлушао од других, и на оÑнову тога хладнокрвно проÑуди - до ког Ñтепена Ñе може вјеровати мухамеду и у његовим влаÑтитим ријечима? за то вријеме, Ñтрого иÑпуњавање моралних правила курана, у којима има и много тога кориÑног, припремиће човјека за прихватање виших иÑтина, и моралних и догматÑких.
било би ми веома драго да моја пиÑма дођу до уха и Ñрца мухамеданаца који Ñу по Ñвом образовању једнаки руÑима, по Ñвему оÑим по хришћанÑтву. њихово духовно Ñтање мене много више боли него што је то Ñлучај Ñа њиховом Ñабраћом која, не размишљајућРо Ñвојим оÑјећањима, у дубини Ñвог незнања умију Ñамо да узвикују "нема бога оÑим аллаха, и мухаммед је његов пророк!", али зато Ñтрого иÑпуњавају његове заповијеÑти. ако према ријечима апоÑтола павла незнабошци немајући закона чине од природе што је по закону (рим. 2:14), лако може да Ñе деÑи да Ñвуда дејÑтвујућа благодат божија, раније или каÑније, пробуди њихову ÑавјеÑÑ‚, а Ñмирено њихово поÑлушање, макар и Ñлијепо, припремиће Ñрце за још брже поÑлушање оној Ñвијетлој иÑтини, без које нема ÑпаÑења и која ће пред њима јаÑно Ñтати у дан када бог кроз иÑуÑа хриÑта буде Ñудио Ñва тајна дјела људÑка (рим. 6:16) и када ће Ñе, по његовом влаÑтитом увјеравању, показати знак Ñина човјечијега на небу; и тада ће проплакати Ñва племена на земљи; и угледаће Ñина човјечијега гдје долази на облацима небеÑким Ñа Ñилом и Ñлавом великом (мт. 24:30). али они који Ñу Ñе окориÑтили плодовима образовања Ñамо да би одÑтупили од влаÑтитог предања и под маÑком ÑвјетÑког образовања из обје вјере подједнако пренебрегава ју оно што им није по укуÑу и миÑлима, они који на такав начин пливају по бурном мору ÑтраÑти, далеко од обје обале, на трошном чамчићу Ñамоувјерено ти и Ñлијепе равнодушноÑÑ‚ и - каквог другог приÑтаништа они могу да Ñе докопају, ако не пакла? за њих Ñе помолимо, друже мој, њима Ñа обале пружимо ÑпаÑилачку руку, ради нашег ÑопÑтвеног ÑпаÑења, и ако Ñе барем један од њих обрати ка иÑтини, биће о њему радоÑÑ‚ на небу, као и на земљи, према ријечима гоÑподњим: кажем вам да ће тако бити већа радоÑÑ‚ на небу због једнога грјешника који Ñе каје, неголи за деведеÑет и девет праведника који немају потребе за покајањем (лк. 15:7).
тифлиÑ, 16. марта 1847. године
Život nije samo topla plima.
I kada te nema - treba da te ima...